אסא גיארי – משולחנו של מרכז המשק (עין חרוד, 17.10.05)

תקופת החגים אינה מאפשרת עבודה רציפה. הדבר גורם להאטת קצב הטיפול וההתקדמות בנושאים רבים שמונחים על השולחן.

מאת: אסא גיארי

לפני שבועיים נפגשה הועדה הכלכלית פעם נוספת עם יו"ר דירקטוריון פלבם וריקור – שלום דרורי. שלום מסר סקירה על הקורה בפלבם ועל תכנית ההבראה  שהמפעל נכנס אליה. עיקר ההתמקדות הוא במהלך, שמטרתו להביא את פלבם כגוף יצרני שעיקר עיסוקו בשוק המטבחים,  לפסי רווחיות. זוהי משימה קשה. עקב השינויים שהתחוללו בשוק בשנתיים-שלוש האחרונות יש צורך לבצע לא מעט מהלכים כואבים ומכאיבים ולטפל בחזיתות רבות במקביל. הסערות, המשברים והרעשים מכיוון פלבם לא שכחו לרגע בשנה החולפת.

התקופה והקורה בה מצריכים משאבים נפשיים מכל הנוגעים בדבר, בעיקר אנשי פלבם: חברים ושכירים, מנהלים ועובדים. גם חברים שאינם בתוך פלבם ביום יום, עוקבים בדאגה. זאב, יחד עם הנהלת פלבם והדירקטוריון ובגיבוי מלא של הועדה הכלכלית מתמקד במטרה החשובה הזאת. אני מוצא הזדמנות לאחל לו ולנו הצלחה.

באותה ישיבה מסר שלום דרורי על הקורה בריקור. בשנים האחרונות מצליחה כידוע ריקור לצמוח ולהביא תוצאות משמחות ומרחיבות לב.  גם בשנה הקרובה צפויה צמיחה. עם כל התשואות (תרתי משמע..) המגיעות, הרי ידוע שמנוחה על זרי הדפנה היא גישה מסוכנת. תחושת ה"לא לעולם חוסן" מלווה את הנושאים באחריות, לאורך כל הדרך (ולאו דווקא בגלל שמישהו נאוירוטי). זוהי אמת בסיסית בעולם העסקים בפרט, ואין לקחת כמובן מאליו שההצלחות יימשכו לעד. אנו בודקים כל הזמן אפשרויות למהלכים אסטרטגיים שעיקרם חבירה לגורמים חיצוניים כשותפים ו/או פיתוח מוצרים לשווקים "חדשים" שאינם  בתחום העיסוק העיקרי של ריקור כיום.

עד כאן דיווח קצר מעולם התעשיות שלנו.

ביקשו ממני להתייחס "לכבוד חג האסיף" גם למגזר החקלאות שמשום מה יש חשים לעיתים שנדחק לקרן זווית.

חמשת ענפי החקלאות שלנו, שלושה בתחום בעלי החיים: רפת, דיר ומדגה ושניים בתחום הצומח: גד"ש ומטעים. באופן בסיסי ולכאורה, ענפים אלה המהווים אגב כ-15% מהפעילות היצרנית של המשק, לא השתנו בעשרות השנים האחרונות. הפרות נראות אותו הדבר, הטרקטורים בצבע ירוק או אדום… וגם החיטה צומחת שוב כל שנה. אולם מי שמלווה את המגזר הזה באופן צמוד ומבין קצת בנעשה, אינו יכול שלא להבחין בשינויים שחלו לאורך השנים. לטובה וגם לרעה. לטובה: חל שיפור מתמיד, כל הזמן באיכות הניהול של הענפים. יותר תחכום, ניסיון,  אחריות ורצינות והבנת התחום הניהולי. כל ענף והמורכבות שלו מחייב רמה גבוהה של תשומת לב ניהולית ויש אצלנו רמה גבוהה בהחלט שבאה לידי ביטוי בתוצאות מקצועיות מהגבוהות באזור ובארץ, סליחה על הגאווה.

השינויים לרעה שחלו וחלים כל הזמן, באים בעיקר מבחוץ: תנאי השוק מאיימים כל הזמן על היציבות והוודאות והם גורם הסיכון מספר אחד בכל אחד מענפי החקלאות. על הרפת לדוגמה שהינה ענף מרכזי אצלנו מרחף כל הזמן האיום של הסרת התכנון המרכזי וקריסת מערכת מחירי החלב אשר מזה שנים נקבעים בהסכמה בין הממשלה, החקלאים והמחלבות. המדגה, שם דעך וחוסל למעשה השיווק המאורגן לפני כשש שנים, נמצא במצב משברי מתמשך. הדיר תלוי במידה רבה בייצוא גבינות הצאן ע"י חברות חיצוניות, רווחיות הפרדס תלויה בנזקי הוריקנים בארה"ב  וכן הלאה וכן הלאה.

במקביל ולמרות האיומים הללו, הצליחו מרבית ענפי החקלאות שלנו להתעלות בשנתיים האחרונות ולייצר ולשווק כך שהמכירות והרווחים גבוהים בהרבה מהממוצע של תחילת שנות האלפיים ובענפים מסוימים אף נשברו "שיאים של כל הזמנים". אני מניח ומקווה שגם השנה הקרובה תראה תוצאות גבוהות. בכל אופן ובכל מה שקשור בנו ונשלט על ידינו, אני אופטימי.

חג אסיף שמח.

לחצו כאן לקריאת היומן המלא מתאריך 17.10.05

אסא גיארי

פורסם בקטגוריה טורים בעלון עין חרוד, ניהול משק חקלאי בקיבוצים, עם התגים , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.